Justitie gaat niemand vervolgen voor onder meer het hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis. 

Het Openbaar Ministerie heeft besloten de aangiften tegen medewerkers, afdelingen of het ziekenhuis in Spijkenisse te seponeren. Dat liet OM dinsdag weten.

In totaal 29 mensen deden aangifte tegen het ziekenhuis. Die waren niet alleen gericht tegen de in opspraak geraakte afdeling cardiologie, maar ook tegen andere afdelingen.

Maar volgens het OM heeft bestudering van de aangiften te weinig verdenkingen opgeleverd. Ook twee onafhankelijke artsen beoordeelden de feiten. Iedereen die aangifte heeft gedaan, kan bij justitie een toelichting krijgen op het besluit.

Sterfgevallen

Na het faillissement ging het Ruwaard deze zomer na overname door drie ziekenhuizen uit de regio verder als het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC).

In 2010 werd bekend dat op de afdeling cardiologie van het Ruwaard in Spijkenisse een onverklaarbaar hoog aantal sterfgevallen zou zijn geweest. Daarop stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het ziekenhuis onder verscherpt toezicht, tot en met mei van dit jaar.

De inspectie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen nog onderzoek naar de gang van zaken bij het ziekenhuis. De conclusies worden voor het einde van het jaar verwacht.