Patiëntenfederatie tegen fusie Brabantse ziekenhuizen

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is geen voorstander van de voorgenomen fusie tussen de Brabantse ziekenhuizen Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom. 

De patiënten worden hier de dupe van, vindt de NPCF. De organisatie gaat daarom in beroep tegen het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om de fusie goed te keuren.

Een fusie beperkt de keuzevrijheid van patiënten, betoogt de patiëntenfederatie. ''Wij zijn niet tegen fusies. Maar we zijn in dit geval niet overtuigd van de voordelen voor patiënten. Integendeel’’, zegt NPCF-directeur Wilna Wind.

''Als ziekenhuizen fuseren betekent het dat één ziekenhuisbestuur het voor het zeggen krijgt op alle locaties. Dat bestuur bepaalt welke zorg geboden wordt en welke niet en welk beleid er is ten aanzien van kwaliteit. Er is geen prikkel meer om het beter of goedkoper te doen dan de concurrent, want die is er niet meer.’’

Beide ziekenhuizen lieten augustus vorig jaar weten dat ze samen verder willen. Het plan is dat het Franciscus ziekenhuis zich gaat specialiseren in de behandeling van kanker, bij het Lievensberg ziekenhuis zal de focus liggen op acute complexe zorg.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie