Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zwanger zwangerschap

'Kans op miskraam groter door ingeblikt of opgewarmd eten'

Zwangere vrouwen kunnen eten uit blik en maaltijden die zijn opgewarmd in plastic beter vermijden om te voorkomen dat ze een miskraam krijgen. 
Door ANP

Dat constateren Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Stanford.

Chemicaliën zouden zo in het systeem van de vrouwen terechtkomen en de kans op een miskraam met 80 procent vergroten.

Mannen die met een vrouw proberen een kind te krijgen zouden zich eveneens aan die leefregels moeten houden, omdat het ook een negatief effect op hun vruchtbaarheid kan hebben. Ook drinken uit flesjes die in de zon hebben gestaan, kunnen ze maar beter niet doen, meldde The Independent maandag.

Bisfenol A

De stof bisfenol A (BPA) wordt gebruikt in plastic verpakkingen en kan tijdens het verpakkingsproces in het eten terechtkomen. De stof komt eveneens voor in kassabonnetjes, waardoor het vrijwel onmogelijk is niet in aanraking te komen met de stof.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 114 zwangeren die al een geschiedenis van vruchtbaarheidsproblemen of miskramen hadden.

De vrouwen die hoge concentraties BPA in hun bloed hadden, hadden 80 procent meer kans op een miskraam dan de vrouwen bij wie lage concentraties werden gemeten. Bij 68 van de onderzochte vrouwen eindigde de zwangerschap in een miskraam.

Aanbevolen artikelen