Bij een kwart van de poliklinieken moeten patiënten te lang wachten op een behandeling. 

In het geval van maag-darm-leverklachten moeten patiënten bij twee derde van de poliklinieken langer wachten dan de norm van vier weken, concludeert RTL Nieuws zaterdag uit een eigen onderzoek.

De lange wachttijd komt door een tekort aan artsen, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen Ad Masclee. Er zouden te weinig artsen zijn opgeleid om aan de toenemende vraag te voldoen. "We komen er veertig tot vijftig tekort." Hij verwacht dat het probleem vijf jaar blijft bestaan.

Ook bij plastische chirurgie, orthopedie, revalidatie en reumatologie wordt de wachtlijstnorm overschreden. In vijftien procent van de gevallen wordt de norm niet gehaald.

Academische ziekenhuizen

De wachtlijstproblematiek zou bij academische ziekenhuizen groter zijn dan bij algemene ziekenhuizen. In de top tien van ziekenhuizen met de meeste wachtlijsten staan onder meer het AMC, Erasmus MC, AZM, LUMC en UMCG.

Het AMC en het Radboud UMC geven volgens RTL Nieuws aan dat het geld voor sommige behandelingen opraakt. Bij het AMC worden dit jaar geen knie- en heupoperaties meer gedaan omdat er geen budget meer is.

Hierdoor moeten 160 patiënten een ander ziekenhuis zoeken of kunnen zij pas volgend jaar worden geholpen. Het probleem zou komen doordat verzekeraars te weinig zorg voor hun klanten hebben ingekocht.