Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
polaroid

Helft kinderen draagt geen zonnebril

Ruim de helft van de ouders zet hun kind geen zonnebril op, terwijl bescherming tegen de zon bij kinderen nog belangrijker is dan bij volwassenen. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Kien in opdracht van lenzenproducent Bausch + Lomb onder meer dan 500 ouders.

Van de ondervraagde ouders denkt 36 procent dat lezen bij onvoldoende licht slecht is voor de ogen. Dat leidt hoogstens tot vermoeide ogen, niet tot blijvende schade.

Veel buitenspelen, gezonde en gevarieerde voeding en bescherming tegen de zon is wel belangrijk voor kinderogen. Pupillen van kinderen zijn groter, waardoor veel meer schadelijke UV-straling wordt doorgelaten (75 procent tegenover 10 procent bij volwassenen).

Buitenspelen is zeer aan te raden voor de visuele ontwikkeling, maar bij zonnig of helder weer is een goede zonnebril nodig.

Bijziendheid

De meeste kinderen die problemen met hun zicht hebben, zijn bijziend: ze hebben moeite met ver weg kijken. Een derde van de ouders komt erachter dat hun kind lenzen of een bril nodig heeft doordat hij of zij het schoolbord niet goed kan lezen. Ook knijpen met de ogen en turen zijn goede indicators: voor een kwart van de respondenten is dat de aanleiding om een afspraak voor een oogcontrole voor zoon of dochter te maken.

Andere bekende signalen zijn hoofdpijnklachten en opvallend dicht bij de televisie zitten. Als een kind één of meer van deze signalen vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk een opticien of optometrist te bezoeken voor een oogmeting.


Lees meer over:

Zon

Aanbevolen artikelen