Huilbaby's zijn mogelijk gebaat bij probiotica. Dat stellen onderzoekers van de University of Melbourne na het bestuderen van twaalf eerdere studies.

Bij zes studies verminderden de probiotica duidelijk het huilen. Volgens de onderzoekers zijn probiotica dus het proberen waard, zeker bij baby's die borstvoeding krijgen. Wel zijn grotere vervolgonderzoeken nodig. Dat schrijven ze in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

Een op de vijf kinderen is een huilbaby. Mogelijk wordt het veroorzaakt door een teveel aan lucht dat de baby binnenkrijgt tijdens het voeden. Over het algemeen groeien de kinderen er na zes maanden overheen, maar tot die tijd kan het ouders veel stress geven.

In de studies die onderzoeker Valerie Sung samen met haar collega's bekeek, kregen de borstvoedende moeders of de baby's probiotica. Sommige onderzoeken keken naar de probiotica als behandeling voor een huilbaby, bij andere lag de focus op voorkomen.

"Hoewel het gebruik van probiotica bij huilbaby's die borstvoeding krijgen veelbelovend is, geven de onderzoeken nog onvoldoende bewijs om alle ouders van huilbaby's probiotica voor te schrijven", aldus Sung. De oorzaak van het huilen kan bij ieder kind anders zijn en niet alle baby's die huilen zijn een huilbaby. Vervolgonderzoek zal dit uit moeten wijzen.