Het aantal nieuwe meldingen van mensen die zijn besmet met de mazelen is de afgelopen week opnieuw toegenomen ten opzichte van de week ervoor. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag dat er 139 nieuwe meldingen van mazelen zijn. In totaal zijn er nu 2.368 meldingen van de ziekte.

Een week eerder waren er nog 82 nieuwe meldingen. Twee mensen werden de afgelopen week opgenomen in een ziekenhuis en op twee middelbare scholen werden mazelen verspreid.

Het totale aantal meldingen is inmiddels hoger dan het aantal meldingen tijdens de laatste piek in 1988. Alleen in de jaren 1999, 1976 en 1977 werden meer gevallen van de ziekte gemeld. 

Vaccinaties

Vooral in Urk werden veel kinderen ziek, blijkt uit cijfers van het RIVM. De mazelen heersten al voor de zomer in het visserdorp, maar de vlekjesziekte slaat er nu echt toe.

Het aantal ziekenhuisopnames sinds de uitbraak van de ziekte in mei van dit jaar, ligt op 104. De ziekte brak uit in gemeenten in de zogeheten bible belt. Daar wonen veel gereformeerden die vanwege hun geloof afzien van vaccinaties.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS . Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen