Zeker 41 procent van de coassistenten vindt de werkdruk tijdens coschappen te hoog. Een kwart van hen heeft zelfs ernstige vermoeidheidsklachten. 

Dat meldt het weekblad Medisch Contact aan de hand van een enquête van het KNMG Studentenplatform. Het platform wil dat medische faculteiten coassistenten beter voorbereiden op de hoge werkdruk en stress van de coschappen.

De enquête is gehouden onder ruim 2.800 geneeskundestudenten, onder wie 1.200 coassistenten. Meer dan een kwart van de coassistenten ziet een coschap door de werkdruk en angst om persoonlijk te falen niet meer zitten.

Bijna een kwart van de coassistenten loopt hoger risico om door ziekte, zoals vermoeidheids- en burn-outgerelateerde klachten, langdurig uit te vallen.

De geneeskundestudenten geven vaak aan onvoldoende emotionele steun en begeleiding te krijgen van vertrouwenspersonen, opleiders en docenten tijdens de coschappen.

'Schokkend'

Het KNMG Studentenplatform noemt de resultaten ''schokkend''. Uit eerder onderzoek is gebleken dat geneeskundestudenten met een burn-out significant meer onprofessioneel gedrag vertonen dan hun collega’s.

Als geneeskundestudenten een burn-out krijgen, kan de kwaliteit van zorg en de patiëntveiligheid in het geding komen, zo stelt Medisch Contact.