Europese landen moeten meer uitgeven aan bevolkingsonderzoeken voor darmkanker.
Dat is effectiever dan screening op borst- of prostaatkanker, zeggen wetenschappers.

Onderzoekers hebben zaterdag op de Europese Kanker Conferentie in Amsterdam gepleit voor meer screening op darmkanker, zo meldt persbureau Reuters.

Uit een Frans onderzoek zou 'onweerlegbaar' blijken dat darmkankerscreening vele levens redt. Bovendien is de kans op overdiagnostiek, waarbij een ziekte wordt gevonden die niet tot problemen zou leiden, heel klein.

Bij borst- en prostaatkanker is die kans groter. Mannen zouden meer last dan profijt hebben van prostaatkankeronderzoeken. Bij borstkankerscreening is er bij vier op de duizend vrouwen sprake van overdiagnostiek. Patiënten ondervinden meer ongemak van de behandeling dan van de ziekte zelf.

Financiering

Philippe Autier, van het Internationale Preventie Onderzoek Centrum in Frankrijk, stelt dat financiering voor bevolkingsonderzoeken naar borst- en prostaatkanker beter naar darmkankerscreening kan gaan.

Oncoloog Cornelis van de Velde van het Leids Universitair Medisch Centrum zei op de conferentie dat overheden meer screeningprogramma's moeten organiseren. Hij noemde het "heel teleurstellend" dat er zulke grote verschillen zijn in de aanpak van darmkankerscreening.

Begin september is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gestart met een pilot van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.