MS-patiënten zijn bang dat een belangrijk medicijn tegen die zenuwziekte binnenkort niet meer vergoed wordt. 

De MS Vereniging Nederland heeft namelijk ''signalen gekregen'' dat het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) minister Edith Schippers (Volksgezondheid) binnenkort adviseert het geneesmiddel uit het verzekeringspakket te schrappen, meldde verenigingsdirecteur Jacqueline Solleveld woensdag.

Zo'n 950 van de pakweg 16.000 MS-patiënten krijgen eens per maand het geneesmiddel natalizumab toegediend via een infuus, omdat een ander medicijn bij hen niet werkt. Gezien de hoge prijs is het geen optie om dat uit eigen zak te betalen.

''Zeker bij een slopende ziekte als MS, waarvoor slechts een beperkt aantal geneesmiddelen op de markt is, is de toegankelijkheid ervan voor iedere patiënt belangrijk", vindt Solleveld. Natalizumab kan MS-klachten verminderen en progressie van de ziekte tegenhouden. Volgens de vereniging ''weet het patiënten soms letterlijk uit hun rolstoel te halen''.

CvZ

Volgens het CvZ liggen alle opties nog open. Een woordvoerder: ''Het medicijn wordt momenteel opnieuw beoordeeld door onze Wetenschappelijke Adviesraad. Vier jaar geleden is besloten om natalizumab tijdelijk toe te laten en zoals afgesproken wordt daar nu opnieuw naar gekeken''. Er zou dus geen speciale reden zijn om de vergoeding van het geneesmiddel te heroverwegen.