Calciumsupplementen verbeteren de gezondheid van de botten bij vrouwen na de overgang aanzienlijk, maar voor vitamine D-supplementen geldt dit niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Winthrop University Hospital.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in het Journal of Endocrinology & Metabolism. "Vitamine D en calcium beïnvloeden het botmetabolisme door de hoeveelheid PTH - een hormoon uit de bijschildklieren - te verminderen", legt onderzoeker John Aloia uit.

"Dit kan gunstig zijn voor vrouwen die een vitamine D-tekort hebben. Maar bij vrouwen die gewoon de dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgen, geeft een supplement geen extra voordeel."

Samen met zijn collega's bestudeerde Aloia 159 vrouwen na de overgang. De vrouwen werden verdeeld in vier groepen: een groep kreeg vitamine D en calcium, een groep alleen vitamine D, een groep alleen calcium en de laatst groep gebruikte placebo's. Gedurende zes maanden werd de botgezondheid van de vrouwen in de gaten gehouden. De natuurlijke botafbraak werd bij de vrouwen die calcium slikten beduidend minder. De vitamine D had dit effect niet.

Geen extra invloed

"Ons onderzoek suggereert dat vitamine D suppletie boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geen extra invloed heeft op de botgezondheid. Voor calcium geld dit wel", aldus Aloia.

"Wel moeten vrouwen zich bewust zijn van de mogelijke bijwerkingen van te veel calcium. Het slikken van supplementen dien je altijd met je huisarts te overleggen."