Waarschijnlijk waren er minder sterfgevallen geweest in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis als medewerkers landelijke richtlijnen hadden gevolgd.

Ook hadden ze nauwkeuriger dossiers moeten bijhouden en moeten reflecteren op elkaars handelen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van de commissie-Danner.

De schade die patiënten opliepen door toedoen van artsen en verpleegkundigen ligt volgens de commissie niet hoger dan het landelijk gemiddelde van vergelijkbare ziekenhuizen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld infecties of complicaties.

De commissie bekeek 770 dossiers van overleden patiënten (2010-2012) en concludeerde of bij hen schade is ontstaan door het handelen van medewerkers van het Ruwaard van Putten. Bij 55 patiënten werd 'duidelijk' schade vastgesteld, bij 65 personen was dat 'mogelijk'. Bij 562 anderen is schade door artsen of verpleegkundigen uitgesloten.

'Inslaaphoudmiddel'

Bij de 55 patiënten met 'duidelijke' schade had dat in 30 gevallen zeer waarschijnlijk verkomen kunnen worden. Bij 18 anderen met 'duidelijke' schade had dat mogelijk vermeden kunnen worden. Het geblunder leidde 'frequent' (mede) tot het overlijden van de patiënt.

Het Ruwaard van Putten had beter om moeten gaan met verschillende vormen van levenseindezorg, concludeert de commissie. Zo werd morfine gebruikt als 'inslaaphoudmiddel', terwijl dat daar niet voor bedoeld is. De medische dossiers waren van ''twijfelachtige kwaliteit'': op belangrijke onderzoeksuitslagen die kennelijk tot andere behandeling leidden, werd bijvoorbeeld niet ingegaan.

Elkaars werk

Volgens een woordvoerder van de commissie zijn deze aanbevelingen niet alleen voor het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC), de 'opvolger' van het failliette Ruwaard van Putten, van belang, maar kunnen alle ziekenhuizen in Nederland die ter harte nemen.

De commissie adviseert zorgverleners om zich vaker over elkaars werk buigen, zeker bij 'speciale gevallen' en bij complicaties. Ook een vaste dossiercommissie die steeksproefsgewijs dossiers controleert, kan helpen.

Het ziekenhuis laat weten dat de aanbevelingen van de commissie-Danner ''voor een groot deel al zijn toegepast, en waar nog nodig worden meegenomen.''

Hartpatiënten 

Stichting Hartpatiënten Nederland hoopt dat de presentatie van het rapport-Danner geen onrust veroorzaakt onder patiënten. "Het rapport over de situatie van weleer. Het oude ziekenhuis heeft schade aangericht, het nieuwe verdient een kans", aldus een woordvoerder.

 "Er is nu een nieuwe Raad van Bestuur en een nieuw management die met een schone lei kunnen beginnen. Bovendien is het Ruwaard van Putten een belangrijke regionale voorziening."

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt het goed dat het onderzoek is gedaan. "Ziekenhuizen werken al jaren intensief aan het verbeteren van de veiligheid van de zorg. Natuurlijk vinden wij het heel erg wat er gebeurd is met het Ruwaard van Putten. Maar wij herkennen niet dat het in kleine ziekenhuizen slecht gesteld is met de patiëntveiligheid", aldus een woordvoerster.