Een gezond voedingspatroon kan het risico op een ernstige depressie aanzienlijk verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Oost Finland.

De wetenschappers vonden ook een verband tussen gewichtsverlies en een vermindering in de depressieve symptomen.

"Het onderzoek bevestigt de hypothese dat een gezond voedingspatroon een depressie niet alleen kan afweren, maar ook kan voorkomen", legt onderzoeker Anu Ruusunen uit. Zij promoveert op het onderzoek onder meer dan 2000 mannen.

Depressieve personen hebben vaak een slecht eetpatroon en krijgen niet alle voedingsstoffen binnen. Tot nu toe was het echter onduidelijk of er ook een verband bestaat tussen voedingspatroon en depressie bij gezonde mensen. Voor de studie werden 2000 Finse mannen van middelbare leeftijd gedurende 13 tot 20 jaar gevolgd.

Lager risico

Een gezond voedingspatroon - groenten, fruit, volkoren granen, kip, vis en magere kaas - hing samen met een lager risico op depressie en minder depressieve symptomen gedurende het onderzoek.

Mannen die meer foliumzuur binnenkregen, hadden ook een kleinere kans. Ook vonden de onderzoekers een verband tussen een toename in koffieconsumptie en een afname in depressierisico.

Controleprogramma

In een aparte studie ondergingen 140 mannen en vrouwen een leefstijlinterventie of een controleprogramma. Dankzij een gezondere leefstijl verbeterde de depressiescores. Vooral bij een afname in lichaamsgewicht zagen de onderzoekers een daling in depressieve symptomen. Junkfood, suiker en verwerkt vlees verergerden juist de depressie.