Onderzoekers van het UMC St Radboud lijken een nieuwe psychiatrische stoornis te hebben ontdekt. 

Het gaat om een posttraumatische stressstoornis met secundaire psychotische kenmerken. Patiënten met deze ernstige stoornis krijgen vaak ten onrechte de diagnose schizofrenie.

Mario Braakman onderzocht bij een gespecialiseerde psychiatrische kliniek vluchtelingen en asielzoekers. Zij hadden eerst last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Daarna kregen ze psychotische symptomen. Hun wanen en hallucinaties bleken zeer slecht te behandelen met antipsychotische medicatie.

Braakman vroeg zich af of het om een vorm van schizofrenie of om een complexe posttraumatische stressstoornis ging. Geen van beide bleek het geval. Psychotische PTSS, zoals hij het ziektebeeld afkort, is een nieuwe psychiatrische diagnose die vraagt om een specifieke behandeling.

​Verschillen

Het is vooral belangrijk dat artsen en psychiaters de symptomen van psychotische PTSS herkennen en de juiste diagnose stellen. Volgens Braakman zijn er drie belangrijke verschillen. Zo zijn wanen en hallucinaties bij psychotische PTSS zelden bizar van inhoud, zoals bij schizofrenie.

"Een schizofrene patiënt kan bijvoorbeeld denken dat mensen door een muur kunnen lopen, of dat er een atoombom in Tokio ontploft als hij aan z’n pink trekt. Bij psychotische PTSS hebben wanen altijd een relatie met de traumatische ervaring. Iemand die bijvoorbeeld is gemarteld door de KGB, ziet KGB’ers achter bomen staan."

Onsamenhangend

Verder hebben patiënten met met psychotische PTSS meestal drie keer zo veel bijkomende psychiatrische stoornissen als mensen met schizofrenie. Ook zie je bij psychotische PTSS zelden formele denkstoornissen, zoals bij schizofrenie.

"Schizofrene patiënten praten vaker onsamenhangend zonder enige vorm van logica. Dat zie je niet bij psychotische PTSS. Deze drie variabelen kunnen in 90 procent van de gevallen correct voorspellen in welke groep een patiënt valt", aldus Braakman.

Hoeveel patiënten met psychotische PTSS ten onrechte de diagnose schizofrenie krijgen, is onbekend. Wat de juiste behandeling is, moet ook nog beter worden onderzocht. De promovendus verwacht veel van gedragstherapieën als EMDR.