Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Visolie

Visolie beschermt tegen alcoholdementie

Nieuw onderzoek toont aan dat visolie bescherming biedt tegen alcoholdementie.

De studie, uitgevoerd door onderzoekers Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, analyseerde de hersencellen van ratten die aan grote hoeveelheden alcohol waren blootgesteld.

De cellen werden vervolgens vergeleken met de hersencellen die waren blootgesteld aan Docosahexaeenzuur (DHA), een meervoudig onverzadigd vetzuur in de groep omega-3 vetzuren, en aan dezelfde hoeveelheid alcohol.

Onderzoeker Micheal Collins van de Loyola University Chicago Stritch School of Medicine zegt: "We stelden de neuronale celdood vast die veroorzaakt was door overmatig drinken en we ontdekten dat de aanwezigheid van DHA de neuronale celdood met wel 95 procent vermindert of onderdrukt."

Matig drinken

Uit een eerder analyse door Collins en collega Edward J. Neafsey, waarin de resultaten van 143 studies zijn samengevoegd, blijkt dat matig drinken het risico op dementie en cognitieve stoornissen kan verminderen. Onder matig drinken wordt maximaal twee glazen alcohol per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen verstaan.

Volgens de onderzoekers kunnen kleine hoeveelheden alcohol in feite ervoor zorgen dat de hersencellen fit worden. Maar te veel alcohol overdondert de cellen, wat leidt tot ontstekingen en celdoding.  

De onderzoekers benadrukken dat stoppen met het drinken van alcohol of het matigen hiervan altijd de beste manier blijft om de hersenen te beschermen. "We willen niet dat mensen denken dat het goed is om een paar visolie supplementen te nemen om vervolgens verder te kunnen gaan met overmatig drinken", aldus Collins.

Aanbevolen artikelen