Mannen met grotere testikels zorgen slechter voor hun kinderen dan mannen met kleinere testikels. De grootte van de testikels blijken mede te bepalen hoe goed een man voor zijn kind zorgt.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Emory, waarvan de resultaten maandag in vakblad PNAS verschenen.

De onderzoekers ontdekten dat hoe groter de testikels van een man zijn, hoe minder aandacht hij aan zijn kinderen geeft. Volgens het onderzoeksteam verklaart de ontdekking waarom sommige mannen nauwelijks zorg dragen.

Copuleren

Het is al langer bekend dat grote testikels zorgen voor veel en goed sperma. Daarmee kunnen mannen vaker copuleren en worden partners eerder zwanger. Hoe meer kinderen, hoe meer je er vanuit evolutionair oogpunt voor hoeft te zorgen.

Voor het onderzoek werden zeventig samenwonende mannen ondervraagd over onder meer hoeveel tijd ze met hun kind doorbrachten. Ook werd hun hersenactiviteit opgemeten met een scan op het moment dat ze naar foto's van hun eigen kind keken.

Er werd vooral gekeken of het 'zorgdeel' in het brein oplichtte. Vervolgens werden de mannen verder de MRI-scan ingeschoven en werden hun testikels opgemeten.

Testosteron

Er bleek ook een verband tussen testosteron en de gevoelens voor kinderen. Mannen met een hoog testosterongehalte steken veel tijd en energie in de jacht op de mooiste vrouw, daardoor schiet de zorg voor kinderen erbij in.