Vleesleverancier VION sjoemelt volgens het televisieprogramma Zembla met duurzaam vlees.

Volgens het tv-programma zou de grote vleesleverancier dagelijks gewoon vlees verpakken als duurder vlees met het keurmerk 'Beter Leven Vlees'.

Werknemers van het bedrijf geven in de uitzending van donderdagavond anoniem aan dat het bedrijf fraudeert, omdat het in zwaar weer verkeert en meer geld kan verdienen als er wordt gerommeld.

''Een paar jaar geleden werd tegen klanten gezegd: we hebben niet alles wat je vraagt. Dan werd er gewoon nee verkocht. Tegenwoordig leveren we gewoon, ook als het er niet is'', aldus een werknemer.

Onzin

Een woordvoerder van VION laat weten dat het bedrijf zich ''absoluut niet herkent in de beschuldigingen'' en dat het ''onzin'' is dat van hogerhand werknemers wordt opgedragen om te sjoemelen met het vlees. ''Wij zijn een integer bedrijf en onze eigen controles geven niets verkeerds aan. Alles klopt.''

Bovendien baalt het bedrijf dat Zembla de informatie die het programma zegt te hebben, niet deelt. ''Wij willen graag weten wat er aan de hand is, zodat we, mocht er iets zijn, dat kunnen aanpakken. Maar Zembla weigert, ondanks dat we al geruime tijd contact hebben, de informatie te delen. We tasten volledig in het duister.''

Kwaliteitsbeleid

In een reactie schrijft het bedrijf dat het ''een strikt kwaliteitsbeleid heeft'' en ''al meer dan 10 jaar een zero-tolerance op bezoedeling van vlees hanteert''. Daarmee verwijst het bedrijf ook naar de commotie rond vlees dat volgens Zembla besmet zou zijn met bacteriën, omdat er bij de slacht mest op het vlees komt. Ook dat onderwerp komt in de uitzending van donderdag aan bod.

VION is één van de grootste slachters in Europa en levert vlees aan onder meer Albert Heijn en PLUS. Het bedrijf draaide in 2011 een omzet van 9,5 miljard euro.