Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
mediterraan dieet

Mediterraan dieet goed voor hersenen

Veel verschillende onderzoeken hebben de afgelopen jaren een verband laten zien tussen het mediterrane dieet en leeftijdsgerelateerde ziekten als dementie. Een overzichtsstudie toont nu inderdaad een positief effect op de cognitie.

Een onderzoeksteam van de University of Exeter Medical School bestudeerde twaalf onderzoeken. Uit negen van de onderzoeken bleek dat het mediterrane dieet leidt tot beter cognitief functioneren, minder cognitieve achteruitgang en een lager risico op de ziekte van Alzheimer. De resultaten voor MCI - milde cognitieve beperking, maar nog geen dementie - waren inconsistent.

Het mediterrane dieet bestaat over het algemeen uit veel olijfolie, groenten, fruit en vis. De mensen in het onderzoek die trouw waren aan het dieet consumeerden dagelijks meer van deze producten en minder zuivel en vlees.

"Mediterraan eten is heel lekker en voedzaam en onze studie laat zien dat het veroudering van de hersenen tegengaat", aldus onderzoeker Iliana Lourida. "Hoewel het verband tussen een mediterraan dieet, cognitie en dementie niet nieuw is, werd er nog niet eerder een systematische review van al het bestaande bewijs uitgevoerd."

Lourida benadrukt ook dat het onderzoek inconsistenties in de literatuur laat zien: vervolgonderzoek is dus nodig. "Zeker als het gaat om het verband met MCI en vasculaire dementie."

Aanbevolen artikelen