Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
huidkanker

Nederlander weet te weinig over huidkanker

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat Nederlanders slecht geïnformeerd zijn over huidkanker. 

Het begrip melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker, is wel bekend bij 80 procent van de Nederlanders. Maar slechts 42 procent heeft gehoord van de twee huidkankersoorten die veel vaker voorkomen dan melanoom: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom.

Dit blijkt uit de Ken Uw Huid enquête van het Erasmus MC, het Huidfonds en de Stichting Melanoom, waaraan sinds 2011 ruim 5.500 Nederlanders hebben deelgenomen.

Van alle huidkankergevallen die per jaar worden vastgesteld, bestaat 75 procent uit basaalcelcarcinoom, 18 procent uit plaveiselcelcarcinoom en 11 procent uit melanoom.

Lichte huid

Maar liefst 80 procent van alle 60-plussers met een lichte huid krijgt bovendien te maken met actinische keratose oftewel zonneschade, een huidbeschadiging die een voorloper van huidkanker kan zijn. Slechts 19 procent van de ondervraagden heeft van deze aandoening gehoord.

Onderzoekster Ellen de Haas, dermatoloog aan het Erasmus MC, vindt het dan ook belangrijk dat Nederlanders beter geïnformeerd worden over alle huidkankersoorten. "Wanneer mensen meer weten over huidkanker en vroege signalen ervan herkennen, kan veel leed worden voorkomen."

Ze adviseert, nu de zomervakantie voorbij is, de huid goed te controleren op moedervlekken, zonneschade en andere plekjes.

Aanbevolen artikelen