Het risico op gezondheidsproblemen bij het isoleren met glas- en steenwol wordt ernstig onderschat. Daarom stuurt een groep experts een brandbrief aan ministers Asscher, Blok en Bussemaker.

Dat stellen gezondheidsdeskundigen dinsdagavond in het NCRV-programma Altijd Wat.

Toxicologen, chemici en longartsen maken zich zorgen over de alternatieven voor asbest. Die zijn veel schadelijker dan men zich realiseert, stellen zij. 

''Ik denk dat er veel te gemakkelijk geaccepteerd wordt dat we een vervanging hebben voor asbest. Maar die vervanging is helemaal niet zo goed als we in het begin dachten'', aldus hoogleraar en longarts Marjolein Drent.

Brandbrief

De experts willen mogelijke gezondheidsproblemen voorkomen en hopen met een brandbrief een discussie te starten over goede voorlichting met betrekking tot de schadelijkheid van glas- en steenwol. Ook willen ze graag praten met de isolatiebranche.

Volgens de experts wordt in het afwegen van de gezondheidsrisico's veelal gekeken naar kanker en wordt er te weinig gelet op andere gezondheidsproblemen. Drent: ''Er wordt gezegd, 'het is niet kankerverwekkend en als het niet kankerverwekkend is het dus niet schadelijk voor de gezondheid'. Maar het kan ook allerlei andere effecten veroorzaken. Dat is wat we ons onvoldoende realiseren.''

Inademing van isolatievezels kan leiden tot longfibrose, een dodelijke ziekte. "Mensen realiseren zich vaak niet dat dit soms erger is dan kanker'', aldus Drent. 

Minister Blok

Minister Blok (Wonen) gaat naar aanleiding van de brandbrief  in gesprek met een groep experts over de gezondheidsgevaren van isolatiematerialen, meldt de NRCV.