Een kwart van de mensen loopt door een povere darmflora meer kans om dik te worden. Als ze dik zijn, lopen ze vervolgens weer meer risico op welvaartziektes.

Dat blijkt uit twee studies van twee teams met onder meer Nederlandse onderzoekers die deze week zijn verschenen in Nature.

Het eerste onderzoeksteam bracht het genetisch materiaal in kaart van de bacteriën in de darmen van 123 Denen zonder en 169 met overgewicht. Ze ontdekten dat een kwart van deze mensen een duidelijk minder rijke bacterieflora kent, met gemiddeld veertig procent minder genen.

Deze mensen hadden meer lichaamsvet, insulineresistentie (een kenmerk van diabetes type II) en ontstekingen. Ook waren ze meer geneigd om aan te komen wanneer ze te veel aten. 

Symptomen

Het was niet zo dat alle mensen met overgewicht een arme en alle slanke personeneen rijke darmflora hadden. Daarom maken de onderzoekers op basis van deze studie onderscheid tussen gezonde en ongezonde dikke mensen en gezonde en ongezonde slanke mensen. Het onderzoek bevestigt dat niet overgewicht ongezond is, maar de symptomen waarmee overgewicht vaak gepaard gaat.

De tweede studie, onder Fransen met overgewicht, bracht goed nieuws voor deze ongezonde groep: een calorie-arm, gezond dieet verrijkte hun darmflora. Die van de gezonde dikkerds bleef gelijk. De ongezonde dikke mensen verloren kilo’s, verbeterden hun insulineresistentie en namen de ontstekingen in het lichaam licht af. Ze bleven wel achter bij de groep gezonde dikke mensen, wat suggereert dat met verantwoorde voeding niet alles op te lossen is.

Immuunsysteem

In de dikke darm leven miljarden bacteriën. Ze verteren daar voedsel en produceren verschillende vitamines. In een gebalanceerde darmflora houdt het immuunsysteem deze populatie onder controle.

Is het systeem niet in balans, dan beginnen sommige bacteriën schadelijke stoffen te produceren die in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Die ontstekingen kunnen tot allerlei ziektes leiden, waaronder diabetes type II, atherosclerose en kanker. Over het algemeen wordt verondersteld dat een meer diverse populatie stabieler is dan een eenzijdiger populatie. Deze twee studies bevestigen dat beeld.