Veel mensen worden treurig bij het idee aan de koude en druilerige dagen die uiteindelijk weer gaan komen. Een winterdepressie blijkt echter helemaal niet zo vaak voor te komen.

Dat schrijven onderzoekers van de Oregon State University in het Journal of Affective Disorders.

Ze vonden dat zowel de tijd van het jaar als de weersomstandigheden geen invloed hebben op depressieve symptomen.

Volgens hoofdonderzoeker David Kerr ontkent het onderzoek niet het bestaan van seizoensafhankelijke stemmingsaandoeningen, maar laat het zien dat veel mensen het effect van het seizoen op een depressie overschatten.

Emoties

De meeste studies die naar de zogenaamde winterblues zijn gedaan, vragen volgens Kerr mensen hun gevoelens en emoties terug te halen.

"Mensen zijn goed in het onthouden van bepaalde gebeurtenissen en informatie, maar de timing van dagelijkse emoties kunnen we minder goed terughalen. Dat vormt een probleem met deze manier van onderzoek doen."

Daarom maakten Kerr en zijn collega's gebruik van een andere onderzoeksmethode. Ze analyseerden gegevens van bijna 800 personen. De deelnemers vulden vragenlijsten in over depressieve symptomen op verschillende momenten van het jaar. Deze gegevens werden vergeleken met de lokale weersomstandigheden.

Depressie

De onderzoekers vonden een klein effect, maar dit effect was lang niet zo groot als de meeste mensen denken. Volgens Kerr overschatten we de kracht van de winterblues om meerdere redenen: mensen zijn zich bewust van het bestaan van seizoensafhankelijke stemmingsaandoeningen, depressie komt over het algemeen veel voor en het is toegestaan om een hekel te hebben aan het winterweer.

"Misschien hebben we minder plezier, voelen we ons opgesloten en zijn we minder actief in de winter, maar dat is niet hetzelfde als langdurig verdriet, hopeloosheid en problemen met eetlust en slaap", besluit Kerr. "Dat zijn echte symptomen van een depressie."