Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om eierstokkanker vroegtijdig op te sporen. De eerste resultaten van deze methode zien er veelbelovend uit.

In de studie van de Universiteit van Texas werden meer dan 4000 vrouwen over een periode van elf jaar bestudeerd. De vrouwen ondergingen jaarlijks een bloedonderzoek en de onderzoekers noteerden de niveaus van het eiwit CA-125.

Wetenschappers weten inmiddels dat het niveau van dit eiwit vaak hoger is bij mensen met eierstokkanker. Maar dit resultaat is volgens hen niet betrouwbaar te noemen.

Op basis van de echoresultaten ondergingen tien vrouwen een operatie tijdens de studieperiode. Vier vrouwen bleken eierstokkanker in een vroeg stadium te hebben. Vijf anderen hadden ovariële tumoren, die goedaardig waren. Eén vrouw had baarmoederkanker.

Twee vrouwen in de studie bleken ovariële tumoren te hebben die niet werden opgespoord door de test. "Maar dit waren geen agressieve tumoren", aldus de onderzoekers.

Screeningtest

Momenteel zijn er geen betrouwbare screeningtests die eierstokkanker in een vroeg stadium kunnen opsporen.

Bij vrouwen waar eierstokkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans gemiddeld 90 procent. Wordt de kanker in een later stadium ontdekt, dan is de overlevingskans vaak een stuk lager, gemiddeld minder dan 30 procent.

Vrouwen met eierstokkanker hebben in het begin van de ziekte meestal geen klachten, waardoor de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt.

Eerdere onderzoeken hebben gekeken of het meten van het CA-125 niveau in het bloed een effectieve manier is het voor het opsporen van eierstokkanker. Maar te vaak is aangetoond dat deze test niet gevoelig genoeg is om alle gevallen op te sporen.

Grootschalig onderzoek

De onderzoekers wachten nu op de resultaten van een grootschalige studie die momenteel in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgevoerd met dezelfde screeningstrategie. De resultaten zullen in 2015 worden vrijgegeven.

Sarah Blagden, van the Ovarian Cancer Action research centre zegt: "In vergelijking met de studie die momenteel nog in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgevoerd, is dit een kleine studie. Maar met deze studie wordt wel aangetoond dat effectieve ovariële screening mogelijk is".