Het UMC St Radboud heeft een synthetische botvervanger ontwikkeld die kaakoperaties minder invasief moet maken. 

De botvervanger maakt het in de toekomst waarschijnlijk onnodig om botweefsel uit bijvoorbeeld de bekkenkam te halen. Nu is dit nog nodig om een tandheelkundig implantaat voldoende houvast te bieden.

De afdeling Tandheelkunde van het UMC St Radboud ontwikkelde de synthetische botvervanger die makkelijk injecteerbaar is en wordt omgezet in natuurlijk bot. Jan Willem Hoekstra paste het materiaal toe in diermodellen, met veelbelovende resultaten. 
 
Tijdens zijn promotieonderzoek paste Hoekstra synthetisch botmateriaal toe om het ondersteunende kaakbot op te vullen. Hij gebruikte calciumfosfaat dat gelijk is aan het mineraal in bot, maar veranderde daaraan twee belangrijke eigenschappen: de structuur en de oplosbaarheid.

Botvervanging

"Calciumfosfaat is verkrijgbaar in korrelvorm of als een soort vaste blokjes. Wij hebben er een tandpasta-achtige substantie van gemaakt, die je gemakkelijk kunt injecteren", legt hij uit. 

In de experimenten werd een kunstmatig botdefect gecreëerd, dat vergelijkbaar is met botdefecten bij mensen na het trekken van een tand of kies. "Onze botvervangende materialen bleken in bijna alle studies gelijk te presteren aan eigen bot. Soms werd het materiaal bijna volledig omgezet in natuurlijk bot. De vraag was vooral hoe poreus het cement moest zijn, maar we hebben nu een formule gevonden die het beste werkt."

Kant-en-klaar

Het materiaal heeft ook nadelen beaamt Hoekstra. Het is bijvoorbeeld moeilijk om in grote hoeveelheden te maken. Verder is het lastig om steeds dezelfde dikte of injecteerbaarheid te krijgen.

"Je wilt de pasta bovendien kunnen gebruiken in de OK, maar er is nog geen kant-en-klare steriele verpakking. Vooraf klaarmaken kan niet, want zodra het is gemengd, is het binnen een kwartier uitgehard. Volgens Hoekstra duurt het zeker vijf tot tien jaar voordat de botvervanger commercieel toepasbaar is. 

Op 23 augustus verdedigt Hoekstra zijn proefschrift bij het UMC St Radboud.