Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
ehec laboratorium wetenschap wetenschapper

'Ziekenhuizen bieden verboden Downtest aan'

Zeker vier ziekenhuizen in Nederland prikken bloed bij zwangere vrouwen en sturen dat op naar België om genetische afwijkingen bij baby's te achterhalen. 
Door ANP

Dat meldt Nieuwsuur donderdagavond. Vorig jaar floot minister Edith Schippers (Volksgezondheid) twee ziekenhuizen terug die bloed voor deze prenatale NIPT-test opstuurden.

De NIPT-test is een nieuwe bloedtest waarmee tijdens de zwangerschap onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Nu kan dat alleen door bijvoorbeeld vruchtwaterpunctie.

Volgens Schippers is een aparte vergunning nodig voor de nieuwe techniek. ''Dan kan de vergoedingssystematiek worden geregeld. Zolang de test in Nederland niet is toegestaan, kan van vergoeding uiteraard geen sprake zijn'', aldus de minister.

Schippers: ''Ik heb alle begrip voor de dilemma's waar vrouwen in deze situatie voor staan. Ik ben doordrongen van de urgentie en probeer waar mogelijk behulpzaam te zijn om een snelle maar zorgvuldige procedure te bevorderen. Daarbij hoop ik dat de Gezondheidsraad snel met een gedegen oordeel komt.''


Lees meer over:

NIPT-test

Aanbevolen artikelen