Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zwangere vrouw

Vaker hartfalen bij kinderen van te dikke moeders

Kinderen wier moeder tijdens de zwangerschap overgewicht had, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Door NU.nl/Emma van der Wateren

Kinderen van obese moeders hebben maar liefst 35 procent meer kans te overlijden aan hartfalen vóór hun 55e. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het British Medical Journal. Dit komt mogelijk doordat deze kinderen in de buik van hun moeder te veel voeding kregen.

Wetenschappers keken naar het BMI van bijna 30.000 vrouwen die tussen 1950 en 1976 in de Britse plaats Aberdeen een kind kregen. Ze legden dit naast gegevens van hun 38.000 kinderen, die op dat moment tussen 34 en 61 jaar oud waren, en zochten naar overlijdensaktes van de kinderen.

Ziekenhuis

Kinderen van moeders met een BMI van boven de 30 tijdens de zwangerschap bleken 35 procent meer kans te hebben overleden te zijn aan hart- en vaatziekten dan kinderen van moeders met een normaal BMI. Ook bleek dat ze 42 procent meer kans hadden behandeld te zijn voor hart- en vaatziekten in een ziekenhuis.

De onderzoekers erkennen dat het moeilijk is te achterhalen wat precies de oorzaak is van de hartproblemen bij de kinderen. Genetische factoren en omgevingsfactoren kunnen immers een rol spelen.

In de buik

Maar, zeggen ze, het is bekend dat ondervoeding tijdens de zwangerschap de kans op hartfalen en kanker vergroot. De onderzoekers denken dat te veel voeding krijgen in de buik ook kan zorgen voor problemen op de lange termijn.

Van de moeders in het onderzoek was slechts 4 procent obees. Nu heeft maar liefst 1 op de 5 vrouwen in Groot-Brittannië een BMI van boven de 30.


Lees meer over:

ObesitasZwangerschapOvergewicht

Aanbevolen artikelen