Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
teek

Drie miljoen euro voor vaccin tegen teken

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam gaat met zes Europese partners onderzoek doen naar een vaccin tegen teken. Samen krijgen de onderzoekers een subsidie van drie miljoen euro.

Verschillende ernstige aandoeningen die verspreid worden via tekenbeten komen steeds vaker voor in Europa. Het gaat om ziektes als de ziekte van Lyme, teken-encefalitis (hersenontsteking) en humane babesiose.

Tegen de meeste ziekten die teken verspreiden, kun je je niet laten inenten. De onderzoekers willen één vaccin ontwikkelen die al deze aandoeningen kan voorkomen.

Om dat te kunnen doen, gaan zij onderzoeken hoe de teek bacteriën, virussen en parasieten overdraagt. Hierin spelen bepaalde eiwitten in het speeksel van de teek een cruciale rol.

Eiwitten

De onderzoekers willen dat ene eiwit vinden dat bij de overdracht van alle ziekteverwekkers betrokken is. Het vaccin zou dan tegen dat eiwit gericht moeten zijn.

Daarnaast willen de onderzoekers achterhalen welke antistoffen mensen en dieren aanmaken die immuun zijn voor teken. Sommige diersoorten en waarschijnlijk ook mensen ontwikkelen, nadat ze meerdere keren zijn gebeten, een afweerreactie tegen teken: die bijten wel, maar kunnen niet goed voeden en zo ook geen ziekteverwekkers overdragen.

Door te achterhalen om welke antistoffen het precies gaat en tegen welke tekeneiwitten die gericht zijn, kunnen de onderzoekers een nieuw vaccin ontwikkelen.


Lees meer over:

Teken

Aanbevolen artikelen