Op dit moment zijn er 921 gevallen van mazelen gemeld, 141 meer dan vorige week. Daar zitten 21 nieuwe ziekenhuisopnames bij. 

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Het aantal is echter een "grote onderschatting'' van het werkelijke aantal ziektegevallen. De meeste mensen stappen namelijk niet naar de huisarts als ze besmet zijn met de ziekte.

Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen tussen de 4 en 12 jaar, wonen in de biblebelt. Dat is de strook van Zeeland tot West-Overijssel waar veel strenggereformeerden en antroposofen wonen.

Zij enten hun kinderen vaak niet in vanwege geloofsovertuigingen. Antroposofen volgen de spirituele filosofie van de Oostenrijker Rudolf Steiner. Zij geloven dat ziekten een heilzame werking hebben op lichaam en geest en kinderen kunnen helpen bij hun ontwikkeling.

Thuis-inentingen

Sommige ouders laten hun kinderen nu thuis inenten tegen de mazelen. De thuis-inentingen zouden voor de ouders minder schaamtevol zijn, omdat deze achter gesloten deuren plaatsvinden.

In totaal hebben acht gezondheidsmedewerkers de mazelen gekregen. Ze liepen de infectie waarschijnlijk op tijdens hun werk.

Wie ziek wordt, krijgt vaak last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. Vier dagen voor tot vier dagen na het begin van de huiduitslag, zijn patiënten besmettelijk. 

Epidemie

Het RIVM verwacht dat het aantal mazelen tot het najaar zal oplopen. Het instituut gaat uit van een epidemie zoals die zich in 1999 en 2000 voordeed in hetzelfde gebied. Toen telde het RIVM ruim 3000 geregistreerde gevallen. Het werkelijke aantal gevallen lag zo'n 10 tot 11 keer hoger, zo bleek na onderzoek achteraf.
 

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van RIVM. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen