Hersenvliesontsteking is een groeiend probleem in de homogemeenschap. De afgelopen jaren is het aantal meldingen van de meningokokkenbacterie groep C uit Berlijn, Parijs en New York toegenomen. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mannen boven de 30 jaar die van plan zijn naar bed te gaan met mannen in een van deze drie steden, zich te laten vaccineren. Mensen onder de 30 jaar zijn als peuter al ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma, maar ook zij moeten goed opletten, vindt het RIVM.

In Nederland komt de infectie nauwelijks voor omdat het onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma en een grootschalige inhaalcampagne in 2002. De laatste jaren zijn er in ons land geen meldingen van de potentieel dodelijke ziekte geweest. In de Verenigde Staten is de laatste jaren ongeveer 30 procent van de mensen overleden die besmet was met de bacterie.

De ziekte meningokokken C wordt van mens op mens overgebracht door onder andere hoesten en niezen en kan verraderlijk snel verlopen. De klachten bestaan uit onder meer hoge koorts, hoofdpijn, een stijve nek, roodpaarse vlekjes in de huid, hersenvliesontsteking (meningitis) en bloedvergiftiging (sepsis).