'Hartklachten bij vrouwen verwaarloosd'

Hartklachten worden bij vrouwen verwaarloosd. Ze krijgen minder adviezen om de klachten te voorkomen en ontvangen minder vaak medicijnen.

Dit terwijl er jaarlijks evenveel vrouwen als mannen aan overlijden, schrijven Amerikaanse onderzoekers zondagavond in Global Heart, een vakblad van de Wereldhartfederatie.

Het gaat in het bijzonder over hartklachten die ontstaan door verstoppingen van de kransslagaders. Dit zijn bloedvaten die de hartspier voorzien van bloed.

Lang is gedacht dat dit soort hartklachten vooral bij mannen voorkwam. Maar dit beeld is bijgesteld, nu blijkt dat het wereldwijd ook bij vrouwen de belangrijkste doodsoorzaak is.

Risicofactoren

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen andere klachten hebben dan mannen. Zo is het risico op klachten bij vrouwen 64 procent als ze obesitas hebben, terwijl dat risico bij mannen 46 procent is.

Dit komt mogelijk doordat ze nauwere aderen hebben dan mannen, die sneller dicht kunnen slibben en verstopt kunnen raken. Andere belangrijke risicofactoren die hoger zijn voor vrouwen zijn: slechte fysieke conditie, auto-immuunziektes en eerstegraads familieleden met hartklachten.

Verder blijkt dat vrouwen die een hartaanval krijgen als ze jonger zijn dan vijftig jaar, twee keer zo vaak overlijden als mannen in dezelfde omstandigheden. Verder overlijdt 42 procent van de vrouwen die een hartaanval krijgt binnen een jaar, terwijl dat bij mannen in 24 procent van de gevallen gebeurt. 

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie