Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
liposuctie

'Aanmoediging leidt tot ongezond diëten'

Vrouwen die door hun partner worden aangemoedigd om af te vallen, grijpen eerder naar ongezonde manier om gewicht te verliezen. 

Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Minnesota.

Ongezonde manieren van gewichtscontrole zoals vasten, het gebruik van dieetpillen en braken komen meer voor onder jongvolwassen en zijn vaak het begin van een meer ernstige eetstoornis, depressie en andere gezondheidsproblemen.

De onderzoekers keken naar 1294 volwassen tussen de 20 en 31 jaar met een relatie. Ze vroegen onder andere naar de eetgewoonten en de invloed van hun partner op hun eetgedrag.

Aanmoedigen

Bij ongeveer de helft van de deelnemers moedigde de partner hen aan om af te vallen. Deze aanmoediging werd over het algemeen meer gezien als negatief en kritisch dan ondersteunend.

Binge-eating kwam bijna twee keer zo veel voor bij de vrouwen die werden aangemoedigd om af te vallen. Daarbij had 40 procent dan de ondervraagden een extreme dieetmethode gebruikt: vrouwen vaker dan mannen.

Samen

Het eetgedrag van jongvolwassenen wordt zowel positief als negatief beïnvloed door hun partner. Volgens onderzoeker Marla Eisenberg kunnen de partners dus ook helpen. "Als iemand oprecht bezorgd is over het gewicht van de partner kunnen ze het beter bespreken op basis van de gevolgen voor de gezondheid, in plaats van het uiterlijk. De focus kan dan ook beter liggen op een gezonde leefstijl in plaats van diëten. Samen gezonder leven, is ook een goede optie."

Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Health Promotion.

Aanbevolen artikelen