Verband lengte vrouw en kankerrisico

Hoe langer een vrouw is na de overgang, des te groter is de kans dat zij kanker ontwikkelt. 

Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. 

De onderzoekers van de Yeshiva University in New York vonden een verband tussen lengte en borst-, dikke darm-, baarmoederslijmvlies-, eierstok-, nier-, endeldarm-, huid- en schildklierkanker. De gevonden verbanden veranderden niet na correctie voor verschillende factoren die in vloed hebben op deze vormen van kanker.

Het onderzoek betreft bijna 21.000 postmenopauzale vrouwen die deel uitmaken van het Woman's Health Initiative (WHI). Al deze vrouwen ontwikkelden in het 12 jaar durende onderzoek een vorm van kanker.

Groei

Het WHI bestond in totaal uit bijna 145.000 vrouwen. Uit de studie bleek dat voor elke 10 centimeter lengte extra , de kans op een vorm van kanker met 13 procent toeneemt. 

"We waren verrast door het aantal soorten kanker die een verband hebben met lengte. Bij de vrouwen in ons onderzoek waren er meer kanker geassocieerd met lengte dan met BMI", vertelt onderzoeker Geoffrey Kabat.

"Uiteindelijk is kanker een proces dat samenhangt met groei, dus het is logisch dat hormonen of andere groeifactoren die invloed hebben op lengte ook invloed hebben op het kankerrisico."

Genetisch

Sommige genetische variaties die samenhangen met lengte, tonen ook een verband met kanker. Vervolgonderzoek is nodig om deze relaties beter te begrijpen.

"Lengte is natuurlijk geen risicofactor die je kunt veranderen of behandelen. Mogelijk spelen blootstellingen aan het begin van het leven, zoals voeding wel een rol bij het ontstaan van kanker", besluit Kabat.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie