Mogelijk nieuwe behandeling voor astma

Een enzym dat een rol speelt bij hartziekten is een veelbelovend aangrijpingspunt voor de behandeling van astma. Dat stellen onderzoeker van de University of Iowa.

De onderzoekers vonden een verband tussen het enzym CaMKII en de schadelijke effecten van oxidatie in de luchtwegen, waardoor astmaklachten ontstaan. Deze bevinding zou kunnen leiden tot een nieuw medicijn dat ingrijpt op het enzym.

Volgens onderzoeker Mark Anderson werken de huidige behandelingen van astma niet goed genoeg. "Het is een soort epidemie zonder een duidelijke oplossing. Door CaMKII kunnen we wellicht allergische astma uiteindelijk behandelen."

Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen. Eerst testen de onderzoekers het enzym in de spiercellen van de luchtwegen, maar dit gaf weinig effect. Vervolgens probeerden ze het enzym te blokkeren in de cellen van de wand van de luchtwegen.

Samentrekkingen

Hierna zagen ze bij deze muizen minder geoxideerde CaMKII, geen samentrekking van de luchtwegspieren en geen astmasymptomen. Bij de muizen zonder geblokkeerd enzym was hier wel sprake van.

"Onze studie laat zien dat de cellen in de wand van de luchtwegen heel belangrijk zijn bij astma", aldus Anderson. "Dit is een compleet nieuw inzicht en geeft veel mogelijkheden voor vervolgonderzoek en behandeling."

Anderson publiceerde de resultaten van zijn studie in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie