'Vrouwen bang voor seks na hartaanval'

Na een hartaanval maken we vrouwen zich vaak zorgen over seks. Veel vrouwen zouden graag zien dat artsen hier uit zichzelf over spreken. 

Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek uitgevoerd door de University of Chicago.

Onderzoeker Emily Abramsohn interviewde 17 vrouwen die een hartaanval overleefden. De meeste van hen hervatten hun seksleven binnen een half jaar na de aanval, maar ze bleven angst houden voor het effect van seks op hun hart. De vrouwen bespraken deze angst amper met hun arts en als dit wel gebeurd was, dan was het op initiatief van de vrouw en niet van de dokter.

Seksleven

Volgens Abramsohn is dat niet verrassend. De vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar maakten deel uit van een grotere studie waarin overlevers van een hartaanval worden gevolgd. In de gehele studie gaf slechts 47 procent van de mannen en 35 procent van de vrouwen aan dat hun arts met hun gesproken heeft over het hervatten van het seksleven.

Angst voor seks na een hartaanval is eigenlijk ongegrond. Uit veel onderzoeken blijkt dat seks na een hartaanval een activiteit is met weinig risico. Minder dan een procent van alle hartaanvallen wordt uitgelokt door seks. Toch blijkt dat artsen het lastig vinden om patiënten te adviseren.

Meten

Een aanbeveling is bijvoorbeeld dat iemand seks mag hebben als hij twee trappen op kan lopen zonder pijn op de borst of ademhalingsproblemen. Een vrouw in de studie gaf echter aan dat ze voor de hartaanval al problemen had om de trap op te komen, dus dat deze vergelijking voor haar niet opging.

De onderzoekers benadrukken dat artsen hun patiënten meer moeten helpen op dit gebied.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie