Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Kans op afwijking door neusspray tijdens zwangerschap

Het gebruik van neusspray tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap vergroot de kans op een geboorteafwijking. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Boston University.
Door NU.nl/Healthy Lives

De studie omvatte 12.734 baby’s met aangeboren afwijkingen en 7606 gezonde baby’s. De moeders van deze baby's beantwoordden vragen over hun zwangerschap en de medicijnen die zij voor en tijdens hun zwangerschap gebruikten.

Onderzoeker Allen Mitchell zegt: "Ondanks het feit dat medicijnen, zoals decongestiva meestal zonder recept en op grote schaal verkrijgbaar zijn, mag niet automatisch worden aangenomen dat ze veilig zijn met betrekking tot de foetus. Er zijn nog relatief weinig studies die de risico’s en de relatieve veiligheid van deze medicijnen hebben onderzocht". 

Afwijking

Het gebruik van decongestiva, middelen die slijmvlieszwelling tegengaan, tijdens de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan het spijsverteringskanaal, het oor en het hart van de baby. Tot de meest gebruikte decongestiva behoren efedrine, fenylefrine en oxymetazoline. Decongestiva worden vooral gebruikt bij de behandeling van een verstopping als gevolg van allergie of een infectie. 

Volgens de studie wordt het gebruik van fenylefrine in het eerste trimester van de zwangerschap geassocieerd met een acht keer verhoogd risico op hartafwijkingen. Pseudo-efedrine een ander decongestivum werd gelinkt aan afwijkingen aan de ledematen.

Juiste perspectief

Volgens Mitchell moeten de verhoogde risico’s echter wel in juiste perspectief worden geplaatst. Volgens hem is het risico op een hartafwijking bij baby's van moeders die geen decongestiva hebben gebruikt ongeveer 3 op 10.000. "Bij een 8-voudig risico door decongestiva gaat het dus om 2,7 op de 1.000 kinderen", aldus Mitchell.

"Omdat de absolute risico’s voor deze zeldzame aangeboren afwijkingen nog steeds erg klein zijn, moeten zwangere vrouwen niet ongerust worden na het gebruik van deze medicijnen", zegt Marleen van Gelder, van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Maar er moet altijd worden bepaald of de gunstige effecten van de behandeling opwegen tegen de mogelijke risico’s voor de ontwikkeling van de foetus."


Lees meer over:
Zwangerschap

Aanbevolen artikelen