Ontbijt overslaan vergroot kans op hartziekten

Mannen die het ontbijt overslaan hebben een 27 procent hoger risico op een hartaanval of een andere hartaandoening, dan mannen die de dag beginnen met een maaltijd.

Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard Medical School.

"Mannen die het ontbijt overslaan hebben een grotere kans op gewichtstoename, diabetes, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol", aldus onderzoeker Eric Rimm. Samen met zijn collega's publiceerde Rimm de resultaten van het onderzoek in het tijdschrift Circulation.

Mannen die niet ontbijten, geven zich ook vaker over aan andere ongezonde leefstijlkeuzes. Ze rookten vaker, bewogen minder en dronken alcohol.

Snacken

Voor het onderzoek bestudeerde Rimm bijna 27.000 mannen in de leeftijd van 45 tot 82 jaar. De mannen werden gemiddeld 16 jaar gevolgd. In die periode kregen 1527 mannen een hartaanval. Naast het overslaan van het ontbijt was ook nachtelijk snacken een risicofactor voor hartziekten.

Volgens de onderzoekers is dit echter een minder groot probleem, omdat niet veel mannen hun bed 's nachts nog uit komen om te eten.

Mannen

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor waarom het niet ontbijten zo'n drastisch effect heeft op het hart. Wellicht zorgt een hongergevoel later op de dag ervoor dat je dan grotere (en ongezondere) maaltijden nuttigt die in korte tijd verwerkt moeten worden. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterol. Daarbij is het ontbijt vaak een van de gezondste maaltijden op de dag: die missen de mannen dan.

Hoewel het onderzoek alleen bij mannen is, verwachten de onderzoekers een soortgelijk effect voor vrouwen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie