Het hormoon oxytocine staat al lang bekend als een hormoon dat de liefde, sociale verbondenheid en het welbevinden bevordert. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het hormoon ook emotionele pijn kan veroorzaken.

Het lijkt erop dat oxytocine de reden is dat stressvolle sociale situaties nog lang na de gebeurtenis terugkomen en tot angst en spanning in de toekomst leiden. Het hormoon versterkt het sociale geheugen in een specifieke regio van de hersenen.

Bij een negatieve ervaring activeert het hormoon een hersengebied dat de herinnering versterkt. Daarnaast versterkt oxytocine de vatbaarheid voor angst en spanning.

De bevindingen van onderzoekers van de Northwestern University zijn belangrijk omdat chronische sociale stress een hoofdoorzaak is van angst en depressie.

Emotionele gezondheid

Positieve sociale interacties vergroten juist de emotionele gezondheid. De wetenschappers keken naar het effect van oxytocine in muizen.

"Doordat we de dubbele rol van oxytocine nu beter begrijpen kunnen we behandelingen met oxytocine - bijvoorbeeld bij angststoornissen - optimaliseren", aldus Jelena Radulovic. De resultaten van het onderzoek verrasten Radulovic en haar collega's. Ze hadden verwacht dat oxytocine alleen invloed heeft op positieve emoties en het geheugen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience.