Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
zorg

Minder mensen naar de huisarts door internet

Mensen gaan minder naar de huisarts, omdat ze steeds vaker op internet kijken om zich te informeren over symptomen en aandoeningen. 

Een positieve ontwikkeling, vindt Steven van Eijk van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Tijdens de griepepidemie gingen dit voorjaar 20 tot 30 procent minder mensen bij een huisarts langs dan bij eerdere griepepidemieën. "Het belangrijkste is dat mensen goede informatie vinden, en daarom hebben huisartsen zelf een betrouwbare site gemaakt", aldus Van Eijk vrijdag op BNR Nieuwsradio.

Online informatie

"We zien duidelijk dat er veel mensen zijn geweest die online goede informatie hebben gekregen en daarom hebben besloten niet naar de huisarts te gaan."

Er is een spanningsveld tussen het vinden van een kostendoelmatige manier om om te gaan met de zorg en het té makkelijk negeren van de huisarts, legt Van Eijk uit. "Dat heeft economische aspecten - de kosten van iets wat te laat wordt ontdekt kunnen vele malen hoger zijn - maar belangrijker: het betekent veel ellende voor de patiënt."

Zorg in de buurt

Patiënten blijven het prettig vinden om zorg in de buurt te krijgen, aldus Van Eijk. En voor huisartsen is het doorgaans juist prettig dat patiënten zichzelf afvragen wat ze hebben.

"Platforms van patiëntenorganisaties werken heel goed; men wisselt onderling informatie uit waardoor ervaringen zijn opgedaan door patiënten die hetzelfde hebben als iemand die naar de dokter toe gaat. De beweging wordt dat je minder vaak naar het ziekenhuis gaat en meer zorg in de buurt krijgt."

Aanbevolen artikelen