RIVM waarschuwt voor legionella in tuinslang

In een tuinslang blijft stilstaand water achter. Dat warmt in de zon lekker op en dat is ideaal voor de legionellabacterie. Deze waarschuwing geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Als je besmette waternevel inademt, kun je heel ziek worden. Wie onder de sproeikop in zijn tuin wil gaan staan, kan het water dus beter eerst even door laten lopen. Voor spelen onder de tuinsproeier geldt hetzelfde advies.

Legionella, ook bekend als de veteranenziekte, is een infectieziekte. Besmette patiënten voelen zich grieperig met koorts, hoofdpijn en spierpijn.

De infectie is goed te behandelen met antibiotica, maar zonder behandeling kan de aandoening zelfs dodelijk zijn. Iedereen die water beheert, moet aan strenge regels voldoen om legionella te voorkomen, maar toch worden jaarlijks honderden mensen ziek.

Doorspoelen

"Legionella is geen typisch zomerprobleem. De bacterie kan zich in elke leiding met stilstaand water tussen de 20 en 65 graden Celsius ontwikkelen. Maar in de zomer kunnen mensen er wel makkelijker mee in aanraking komen", aldus een woordvoerder van het RIVM.

Dat is bijvoorbeeld het geval in vakantiehuisjes. "Altijd even alle kranen opendraaien, dan spoelen meteen schadelijke metaaldeeltjes uit de leidingen weg."

Camping

Het ministerie van Milieu waarschuwt op de website ook voor douchen op kampeerterreinen. "Laat vooral als het warm is de douche even lopen."

En natuurkampeerders die soms een eigen douche maken door een waterzak in een boom te hangen, moeten zo'n zak steeds opnieuw vullen met koud water. En niet vergeten: wie na weken zomervakantie weer thuis komt, moet daar ook de kranen opendraaien om risico's uit te sluiten.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie