Kinderen die tijdens het aanbrengen van een infuus naar muziek luisteren, ondervinden minder last van deze procedure. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Alberta.

Lisa Hartling en haar team onderzochten 42 kinderen van 3 tot 11 jaar die in het ziekenhuis een infuus kregen.

Een deel luisterde daarbij naar muziek, de andere niet. De onderzoekers meetten de hartslag van de patiëntjes en vroegen hoeveel pijn ze ervaarden. Daarnaast informeerden ze hoe tevreden de ouders en de verpleegkundigen waren over de behandeling.

Kinderen die muziek hoorden terwijl het infuus werd aangelegd, bleken minder pijn te ervaren dan de patiënten die geen muziek konden luisteren. Ze waren minder verdrietig en ook hun ouders waren tevredener over de zorg.

Makkelijkere behandeling

Bij de groep die muziek luisterde, vond 76 procent van de verpleegkundigen het aanleggen van het infuus heel makkelijk gaan. Bij de groep die geen muziek hoorde, vond maar 38 procent van de verpleegkundigen dat de procedure gemakkelijk verliep.

Hartling wil nu gaan onderzoeken of muziek en andere vormen van afleiding ook een groot verschil kunnen maken tijdens andere pijnlijke medische behandelingen.

De resultaten van dit onderzoek verschenen in het tijdschrift JAMA Pediatrics.