Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
medicijnen

Omega-3-vetzuren verhogen kans op prostaatkanker

Omega-3-vetzuren hebben een goede naam als het gaat om gezondheid. Deze vetten blijken echter ook nadelige gevolgen te kunnen hebben.
Door NU.nl/Hidde Boersma

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle deze week in het Journal of the National Cancer Institute.

Omega-3-vetzuren zouden met name een positieve invloed hebben op het hart- en vaatstelsel en op die manier hartproblemen voorkomen. Deze vetzurenkomen vooral voor in vis, maar veel mensen nemen ze ook als voedingssupplement.

Een recente overzichtstudie deed al twijfels rijzen of omega-3-vetzuren daadwerkelijk zoveel positieve effecten hebben op de gezondheid. Uit de studie kwam naar voren er geen verschil zat in overlijdingskans in een afgebakende periode tussen personen die wel of geen supplementen met omega-3-vetzuren innamen.

Gevaar

Nu blijkt er zelfs een gevaar te kleven aan een teveel aan omega-3-vetzuren. De Amerikanen analyseerden het bloed van 834 mannen met prostaatkanker en vergeleken dat met 1393 gezonde mannen.

Uit het onderzoek bleek dat het bloed van de mannen met kanker significante hogere concentraties omega-3-vetzuur en zijn afbraakproducten bevatte. De onderzoekers berekenden dat de hogere concentraties van deze stoffen de kans op agressieve prostaatkanker met 71 procent verhoogden. 

DNA-schade

Het is nog niet bekend hoe direct het verband is, net zomin als het mechanisme achter de verhoogde kans op kanker. Waarschijnlijk zijn er afbraakproducten van de omega-3-vetzuren die DNA-schade veroorzaken.

De onderzoekers adviseren om goed stil te staan bij de negatieve gevolgen, alvorens extra omega-3-vetzuren aan het dieet toe te voegen.

Aanbevolen artikelen