Een vitamine D-tekort lijkt het verouderingsproces van de botten te versnellen. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Lawrence Berkeley National Laboratory.

Eerdere onderzoeken toonden al dat er een verband is tussen een vitamine D-tekort en gezondheid van de botten en de kans op botbreuken. Dit hangt vooral samen met een verminderde calciumopname en botdichtheid.

Het onderzoeksteam uit Duitsland en de Verenigde Staten toont nu echter dat een vitamine D-tekort ook de kwaliteit van het bot vermindert.

"Tot voor kort werd gedacht dat het probleem van vitamine D-tekort leidt tot minder mineralen voor de vorming van nieuwe botmassa, maar ons onderzoek laat zien dat lage hoeveelheden van vitamine D er ook voor zorgen dat het bestaande bot sneller veroudert", aldus onderzoeker Robert Ritchie.

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerde Ritchie samen met zijn collega's monsters van de darmbeenkam (cristia iliaca) van 30 proefpersonen. De helft van hen had een vitamine D-tekort en vertoonde de eerste tekenen van botverweking (osteomalacie). Bij de proefpersonen met een vitamine D-tekort zag Ritchie dat het bot meer leek op verouderd en broos bot

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.