Wetenschappers hebben een wetenschappelijke verklaring gevonden waarom vrouwen beter bestand zijn tegen hoge mate van stress. 

In een studie uitgevoerd met muizen ontdekten onderzoekers van de University at Buffalo dat vrouwen beter functioneren onder chronische stress vanwege het beschermende effect van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Voor de studie werden ratten blootgesteld aan herhaalde perioden van stress. De vrouwelijke ratten hadden na een week van stress nog steeds het vermogen om te onthouden en objecten te herkennen die eerder waren getoond. Daarentegen hadden mannelijke ratten in dezelfde situatie problemen met hun korte termijn geheugen.

Door het manipuleren van de hoeveelheid oestrogeen in de hersenen, werden de mannetjes beter beschermd tegen de effecten van stress. Toen de signalen van oestrogeen in het vrouwelijke brein werden geblokkeerd, bleek dit ook bij hen een schadelijk effect te hebben.

Eierstroken

Professor Zhen Yan zegt: "Wij zagen dat oestrogeen nog steeds een beschermend effect had bij vrouwelijke ratten waarvan de eierstokken werden verwijderd. Dit suggereert dat oestrogeen in de hersenen beschermt tegen de schadelijke effecten van stress".

De onderzoekers ontdekten dat aromatase, het enzym dat verantwoordelijk is voor het omzetten van de mannelijke hormonen androgenen naar de vrouwelijke hormonen oestrogenen, de oorzaak is van vrouwelijke stressbestendigheid. In de hersenen van de vrouwelijke ratten werden namelijk significant hogere niveaus van aromatase aangetroffen.

Medicatie

De resultaten kunnen een belangrijke stap zijn naar meer geavanceerde vormen van medicatie voor mensen die lijden aan stress-gerelateerde aandoeningen.

"Als we een bestanddeel, vergelijkbaar met oestrogeen, kunnen vinden zonder de hormonale neveneffecten, zou dit kunnen leiden tot een zeer effectieve behandeling voor stress-gerelateerde problemen bij mannen", aldus Yan.