Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ziekenhuis

Patiënt kan makkelijker gelijk halen in zorg

Voor patiënten wordt het makkelijker om hun gelijk te halen als er iets is misgegaan in het ziekenhuis of het verzorgingshuis.
Door ANP

De klachtenprocedure gaat sneller verlopen nu een nieuwe wet is aangenomen. Ook hoeven patiënten geen hoge advocaatkosten te maken.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is blij dat de nieuwe wet door de Tweede Kamer is. ''Nederland heeft topzorg, maar er worden helaas ook fouten gemaakt. Voor mij is cruciaal wat er daarna gebeurt'', zei ze vrijdag.

''Ik ben ervan overtuigd dat deze wet helpt om geschillen tussen patiënt en ziekenhuis goed en snel op te lossen'', zei ze vrijdag.

Huidige commissies

Uit onderzoek bleek eerder dat de huidige verplichte klachtencommissies niet goed voldoen. Daarom wordt nu in de wet geregeld dat ziekenhuizen en verzorgingshuizen klachten beter moeten gaan afhandelen.

De procedure moet voortaan gericht zijn op de patiënt, die vaak behoefte heeft aan erkenning of herstel, of aan het rechtzetten van misverstanden.

Tijdrovende zaak

Als die procedure spaak loopt, moesten mensen tot nu toe naar de rechter. Dat was een dure en tijdrovende zaak. Daarom komt er nu een mogelijkheid tot bemiddeling tussen patiënt en ziekenhuis.

Wanneer beide partijen daar ook niet uitkomen, rest de geschillencommissie. Die kan bedragen uitkeren tot 25.000 euro om patiënten genoegdoening te geven.

Aanbevolen artikelen