Miniflesjes energiedrank met zeer hoge concentraties cafeïne en taurine moeten verboden worden. 

Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch donderdag.

Deze zogenoemde 'energy shots' van Red Bull zouden hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en zelfs de dood kunnen veroorzaken. Het gevaar van overdosering is groot, waarschuwt Foodwatch.

Alcohol

Een energy shot van zestig milliliter bevat dezelfde ingrediënten als een normaal blikje energiedrank, maar dan in een vier keer zo sterke concentratie.

"Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, vooral als de shot wordt gedronken tijdens het sporten of in combinatie met alcohol", meldt Meike Rijksen van Foodwatch in een verklaring. De organisatie vindt dat de shots uit voorzorg verboden moeten worden.

"Ze horen zeker niet thuis in een supermarkt", aldus Rijksen.

Maximumconcentraties

In de Warenwet zijn maximumconcentraties voor cafeïne in frisdrank vastgesteld, maar die weet Red Bull te ontduiken door de shots niet als frisdrank maar als voedingssupplement aan de bieden, aldus Foodwatch. Voor taurine zijn geen maximale concentraties vastgelegd.

Foodwatch wil verder dat op de verpakking van gewone energiedrankjes duidelijke waarschuwingen komen te staan. Ook eist de organisatie dat ze alleen nog worden verkocht aan mensen van 18 jaar en ouder. Op de website van Foodwatch kunnen consumenten een e-mailactie aan minister Schippers ondertekenen om de eis te ondersteunen.

Volgens de European Food Safety Authority consumeert een op de drie volwassenen en ruim twee derde van de jongeren energiedrankjes, meldt Foodwatch. Van de jongeren drinkt twaalf procent het drankje minstens vier keer per week en twaalf procent krijgt meer dan een liter per keer binnen.