De shisha-pen is geen onveilig product en hoeft niet verboden te worden. 

Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag op basis van onderzoek van het RIVM naar de elektronische waterpijp, zo liet staatssecretaris Martijn van Rijn (Volksgezondheid) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het RIVM meldde diezelfde dag dat nog niet duidelijk of gebruik van een shisha-pen op de lange termijn schadelijk is. Een trekje van de elektronische waterpijp irriteert de keel en luchtwegen, maar het is nog niet te zeggen of consumenten de pen langdurig gaan gebruiken en wat de effecten daarvan zijn.

Onvoldoende aanleiding

Volgens de NVWA zijn de irritaties ''onvoldoende aanleiding om op basis van de productveiligheidswetgeving maatregelen te nemen tegen dit product''.

Ook is het product op basis van diezelfde wetgeving niet onveilig. Wel moeten mensen zich volgens de NVWA ''de vraag stellen waarom ze dit product überhaupt willen gebruiken''.

Het Longfonds vindt de conclusie van het RIVM juist alle reden om de pennen te verbieden. ''We weten niet of het schadelijk is, dat noem ik niet geruststellend maar juist zorgwekkend’’, aldus een woordvoerder van het Longfonds.

Ophef

In mei ontstond ophef over de kleurrijke pen, omdat die kinderen zou aanzetten tot roken. Voor die doelgroep zou de shisha-pen aanlokkelijk zijn, omdat er dampen met lekkere smaken als cola en aardbei uit komen.

Volgens de NVWA blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut dat het gebruik van de pen echter geen hoge vlucht heeft genomen sinds de introductie in Nederland.

Het RIVM concludeerde al wel dat bij het gebruik van de pen twee stoffen vrijkomen die bij ratten de luchtwegen irriteren, namelijk propyleenglycol en glycerol. Die stoffen zorgen bij langdurig gebruik van de pen voor een verdikking van de luchtwegen en een verhoogde slijmproductie. De onderzoekers kunnen echter niet zeggen of deze problemen ook bij mensen optreden.

Verdere maatregelen

De NVWA blijft het gebruik van de pennen en de effecten ervan overigens wel in de gaten houden. Mocht het gebruik sterk toenemen, dan wordt alsnog gekeken of verdere maatregelen nodig zijn, aldus de staatssecretaris.