Een goede nachtrust verbetert de voordelen van bewegen, gezond eten, gematigd alcohol gebruiken en niet roken op het gebied van hart- en vaatziekten.

Dat stellen onderzoekers van het RIVM in het European Journal op Preventive Cardiology.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat een combinatie van de vier gezonde gedragingen het risico op hart- en vaatziekten verlaagd met 57 procent en de kans op een fatale hartaandoening verkleint met 67 procent. Wanneer je ook nog voldoende slaapt - meer dan zeven uur per nacht - dan zijn de risico's respectievelijk 65 en 83 procent lager.

Voorkomen

"Als alle deelnemers zich aan de vijf gezondheidsgedragingen hielden, kan theoretisch gezien 36 procent van de samengestelde hart- en vaatziekten en 57 procent van de fatale worden voorkomen of uitgesteld", aldus de onderzoekers.

De resultaten zijn gebaseerd op de MORGEN-studie onder 6672 mannen en 7967 vrouwen tussen de 20 en 65 jaar. De deelnemers werden gedurende 12 jaar gevolgd. Aan het begin van de studie hadden zij geen problemen aan het hart of de vaten.

Een mogelijke verklaring voor de resultaten is dat een korte nachtrust wordt geassocieerd met overgewicht, obesitas, een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Goed slapen is volgens onderzoeker Monique Verschuren dan ook een belangrijke aanvulling bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. "En een slechte nachtrust moet dan ook zeker op het lijstje van risicofactoren."