Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Debat zorgfraude

Schippers vindt niet inenten 'onverantwoord'

Ouders die hun kinderen niet laten inenten tegen de mazelen, zouden daar nog eens goed over moeten nadenken, meent minister Edith Schippers (Volksgezondheid).
Door ANP/NU.nl/Novum

De minister zei dinsdag dat zij dit persoonlijk onverantwoord vindt, maar ze voelt niets voor verplicht vaccineren. ''We leven in een vrij land en ouders kunnen dit doen bij de gratie van andere ouders die wel laten inenten.''

Schippers: ''Niet laten inenten is zeker onverstandig. Mazelen is geen onschuldige ziekte''.

De bewindsvrouw hoopt dat er in de zogeheten 'biblebelt' tussen de Veluwe en Zeeland en ook in de grachtengordel met aanhangers van antroposofie, nog eens goed wordt nagedacht over de vraag om wel of niet in te enten.

"Er zijn groepen die zeggen: inenten is gif spuiten en dat moet je niet doen. Dat is een weinig wetenschappelijke manier van benaderen, maar deze mensen zijn vaak moeilijk te overtuigen, zeker door iemand die liberaal is. Maar ik denk: het feit dat er vaccinaties zijn zou ook iets kunnen zijn dat door god gegeven is." 

Bekijk een interview met Schippers:

Extra vaccinatie

Vorige week maandag liet het Rijksinstituut voor Zorg en Milieu (RIVM) weten dat kinderen die een verhoogd risico lopen om met mazelen besmet te raken, een extra vaccinatie kunnen krijgen. 

Twee groepen kinderen komen in aanmerking voor de prik. Het gaat om kinderen van 6 tot 14 maanden oud die wonen in gemeenten waar minder dan 90 procent van de kinderen is ingeënt tegen de ziekte. Kinderen van een half tot 19 jaar oud die behoren tot de reformatorische gezindte, krijgen ongeacht hun woonplaats een uitnodiging. 

De PvdA heeft er bij Schippers op aangedrongen om meer kinderen in de biblebelt in te enten tegen de mazelen. De regeringspartij maakt zich zorgen over het toenemende aantal besmettingen.

Uitbraak

Het gebied kampt sinds eind vorige maand met een uitbraak van mazelen. Afgelopen donderdag was van 161 mensen bekend dat zij op dit moment de mazelen hebben. Vijf kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen nog veel hoger, omdat niet iedereen naar de huisarts gaat. 

De vorige uitbraak van mazelen was in 1999-2000. Die kostte aan drie mensen het leven.

Aanbevolen artikelen