Nierpatiënten voor wie de kans op een succesvolle transplantatie vrijwel nihil is door de aanwezigheid van antistoffen in het bloed, komen binnenkort wellicht tóch voor operatie aanmerking. 

Een nieuwe methode om het bloed te filteren is voor het eerst succesvol uitgevoerd in Nederland, meldt het Erasmus MC.

Tijdens de nieuwe behandeling ondergaat het bloed vijf tot tien keer een zogeheten plasmaferese,  een geneeskundige behandeling waarbij het  bloedplasma van de patiënt - met daarin de antistoffen - wordt verwijderd, maar de rode en witte bloedcellen niet.

Na elke plasmaferese krijgt de patiënt medicijnen toegediend die ervoor zorgen dat de aanmaak van nieuwe antistoffen wordt verminderd. Deze behandeling wordt een tot twee weken voor de mogelijke transplantatiedatum uitgevoerd op de dialyse afdeling.

Acceptatie donornier

De nieuwe methode biedt perspectief aan nierpatiënten voor wie de kansen op een succesvolle transplantatie vrijwel nihil zijn vanwege de aanwezigheid van antistoffen. Dat zijn bijvoorbeeld patiënten die een bloedtransfusie hebben ondergaan of zwanger zijn geweest.

Of patiënten die op jonge leeftijd al een donornier kregen, maar toe zijn aan een nieuwe transplantatie. Door hun eerdere transplantatie hebben zij antistoffen opgebouwd die acceptatie van een nieuwe donornier vrijwel onmogelijk maken.

Afhankelijk van dialyse

Tot op heden is deze categorie patiënten, naar schatting vijf tot tien per jaar, afhankelijk van nierdialyse. Terwijl zij dikwijls wel een familielid of dierbare beschikbaar hebben die hen een nier wil schenken.

In het Erasmus MC worden verschillende levende donatie programma’s uitgevoerd. De beoogde patiëntengroep komt pas in aanmerking voor deze nieuwe methode indien de bestaande programma’s hun geen kansen bieden.

Internationale studie 

De nieuwe behandeling werd uitgevoerd door internist-nefroloog Ajda Rowshani. In het Erasmus MC leidt zij als hoofdonderzoeker een internationale studie naar nieuwe behandelmethoden om het optreden van afstotingsreacties in deze specifieke groep patiënten te voorkomen.

Naar schatting de helft van deze groep patiënten kan baat hebben bij nieuwe methode. Rowshani denkt dat het aantal patiënten dat de nieuwe behandelmethode in de toekomst heeft, nog duidelijk kan stijgen.

Over de kosten van de behandeling zegt zij: "De behandeling is kosteneffectief. Jaren lang dialyseren is veel duurder en belastender voor de patiënt, en heeft een minder goede prognose."