Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
arts dokter ziekenhuis

'Voorzichtig met bekkenbodemmatjes'

Artsen moeten terughoudend zijn met het plaatsen van bekkenbodemmatjes bij vrouwen. De matjes kunnen tot klachten leiden.
Door ANP

Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie komen met dat advies.

Een bekkenbodemmatje (ook wel mesh) is een kunststof implantaat om verzakkingen te behandelen. Het matje wordt vastgezet in het lichaam en het is nauwelijks meer te verwijderen.

Pijn

De inspectie startte een onderzoek na binnengekomen meldingen over complicaties, bij matjes die vanaf 2005 op de markt zijn. Die klachten varieerden van erge pijn, geen seksueel contact kunnen hebben en problemen bij de ontlasting. Dat kan komen doordat de vaginahuid niet goed over het matje groeit en er afscheiding ontstaat.

Het is de bedoeling dat door het opengewerkte matje eigen lichaamsweefsel groeit om een en ander extra stevig te maken. Er ontstaat dan littekenweefsel dat één geheel met het matje wordt, maar daar kan een lichaam heel hevig op reageren.

De inspectie kreeg meldingen van vrouwen die er hun dagelijks leven sterk door zien gehinderd, inclusief het opzeggen van hun baan.

Aanbevolen artikelen